Wszystkich zainteresowanych pozyskiwaniem zdrowej, lokalnie produkowanej żywności w zorganizowany sposób zapraszamy w sobotę 20 kwietnia w godzinach 10:00-14:00 na spotkanie w Auli Campusu Bemke. Poruszymy temat kooperatyw spożywczych oraz przyjrzymy się pomysłowi powołania takiej kooperatywy w naszej okolicy.
Kooperatywa spożywcza to jeden ze sposobów skracania łańcuchów dostaw. Najprościej mówiąc, jest to grupa osób, która – działając w zorganizowany sposób i dzieląc się obowiązkami – najpierw znajduje producentów żywności spełniających jej kryteria, a następnie dokonuje u nich wspólnych zamówień, organizuje dostawę oraz punkty odbioru żywności. Kooperatywy spożywcze odpowiadają między innymi na potrzebę decydowania o tym, skąd pochodzi żywność, którą spożywamy i ułatwiają dostęp do lokalnych produktów wysokiej jakości.
Spotkanie poprowadzą przedstawicielki Kooperatywy „Dobrze” z Warszawy. Będzie ono składało się z dwóch części. Podczas pierwszej, edukacyjno-informacyjnej (10:00-11:30), przybliżone zostanie pojęcie kooperatywy spożywczej, zasady jej działania oraz przykłady istniejących kooperatyw. Druga część (11:30-14:00) przeznaczona będzie dla osób, które zechcą zaangażować się w tworzenie lokalnej kooperatywy.
Czekamy na Was!