Aromatyczne, smakowite, zachwycające kształtami i wzorami…
Świąteczne pierniczki i kruche ciasteczka to jeden z nieodłącznych elementów bożonarodzeniowej tradycji. Korzenny aromat unoszący się w całym domu – to radość i czas spędzony z bliskimi. Na ten moment warto czekać cały rok.
Ciasteczka z Waszego świątecznego słoiczka wypiekliśmy wspólnie z dziećmi ze szkoły na Campusie Bemke. Powstały na bazie naturalnych składników, które pochodzą od dostawców z okolic Wadowic. Przygotowaliśmy je według tradycyjnej receptury, którą dzisiaj dzielimy się również z Wami.
Pierniczki są pyszną przekąską, ale pięknie prezentują się także na choince. Mają również swoje medyczne zastosowanie. Co ciekawe początkowo nie gościły na wigilijnym stole, a w staropolskiej apteczce właśnie. Były uznanym medykamentem na trawienie, a królom zalecono jedzenie pierników na… poprawę nastroju.
Dzielimy się z Wami galerią zdjęć z tego spotkania. Mam nadzieje, że w tym przedświątecznym zabieganiu przywołają uśmiech na Waszych twarzach.
Poniżej znajdziecie przepis na świąteczne pierniczki z Campus Bemke.
Wesołych Świąt!
Świąteczne pierniczki
Składniki
- 300 g mąki pszennej typ 450
- 60 g cukru białego lub brązowego
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 100 g miodu
- Pół łyżeczki sody
Przygotowanie
- Do przesianej mąki dodaj cukier, jajko, ciepły miód (musi być lejący się), sodę, masło, przyprawę korzenną i całość dobrze zagniataj.
- Rozwałkuj ciasto i wycinaj ciasteczka. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu przełóż pierniczki do szczelnie zamykanego słoja i odczekaj kilka dni.