Pieczenie pierników na Campusie

pieczenie-piernikow16
pieczenie-piernikow1
pieczenie-piernikow8

Aromatyczne, smakowite, zachwycające kształtami i wzorami…

Świąteczne pierniczki i kruche ciasteczka to jeden z nieodłącznych elementów bożonarodzeniowej tradycji. Korzenny aromat unoszący się w całym domu – to radość i czas spędzony z bliskimi. Na ten moment warto czekać cały rok.

Ciasteczka z Waszego świątecznego słoiczka wypiekliśmy wspólnie z dziećmi ze szkoły na Campusie Bemke. Powstały na bazie naturalnych składników, które pochodzą od dostawców z okolic Wadowic. Przygotowaliśmy je według tradycyjnej receptury, którą dzisiaj dzielimy się również z Wami.

Pierniczki są pyszną przekąską, ale pięknie prezentują się także na choince. Mają również swoje medyczne zastosowanie. Co ciekawe początkowo nie gościły na wigilijnym stole, a w staropolskiej apteczce właśnie. Były uznanym medykamentem na trawienie, a królom zalecono jedzenie pierników na… poprawę nastroju.

Dzielimy się z Wami galerią zdjęć z tego spotkania. Mam nadzieje, że w tym przedświątecznym zabieganiu przywołają uśmiech na Waszych twarzach.

Poniżej znajdziecie przepis na świąteczne pierniczki z Campus Bemke.

Wesołych Świąt!

Świąteczne pierniczki

Składniki

  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • 60 g cukru białego lub brązowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 100 g miodu
  • Pół łyżeczki sody

Przygotowanie

  1. Do przesianej mąki dodaj cukier, jajko, ciepły miód (musi być lejący się), sodę, masło, przyprawę korzenną i całość dobrze zagniataj.
  2. Rozwałkuj ciasto i wycinaj ciasteczka. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu przełóż pierniczki do szczelnie zamykanego słoja i odczekaj kilka dni.

 

Zapisz się na newsletter