Shrekowe tagliatelle i pierożki z dynią i orzechami – takie popisowe dania przygotowywali mali uczestnicy rodzinnych warsztatów kulinarnych z Top Chefami „Gluten Appetit – Nie taki gluten straszny!” zorganizowanych na Campusie Bemke 19 listopada 2022 r. Młodych kucharzy w makaronowe tajniki sztuki kulinarnej wprowadzali restauratorka i uczestniczka polskiego „Top Chefa” Mariola Monczak oraz kucharz i rolnik Bartosz Gadzina.
Warsztaty kulinarne to doskonały pomysł na kreatywną rodzinną aktywność. Na nasze wydarzenie zaprosiliśmy dzieci wraz z opiekunami. Podczas spotkania nie zabrakło zabawy mąką, poznawania nowych smaków i przekazywania wiedzy na temat zdrowego dożywiania. Najważniejszym punktem było jednak przygotowywania dań z własnoręcznie wyrobionego ciasta makaronowego.
Młodymi kucharzami opiekowali się zawodowcy:
- Mariola Monczak – szefowa kuchni w restauracji „Pod Papugami”. Zajęła I miejsce w „Kulinarnym Rajdzie Mistrzów” i zakwalifikowała się do finału Kulinarnego Pucharu Polski. Odbyła staż w prestiżowym Institut Paul Boucuse w Lyonie i jest aktywna w akcjach społecznościowych związanych z gotowaniem i promowaniem zdrowego żywienia. Uczestniczka polskiej edycji programu Top Chef.
- Bartosz Gadzina – kucharz, rolnik, restaurator, wieloletni doradca gastronomiczny. Realizuje swoje pasje kulinarne od 20 lat. Doświadczenie zdobywa w brytyjskich, francuskich i polskich restauracjach. Twórca marki Beksien.
To nie jedyne warsztaty kulinarne, które planujemy przeprowadzić w Campusie Bemke, dlatego zachęcamy do śledzenia aktualności na naszej stronie internetowej i w mediach społecznościowych.