Warsztaty – Uprawa grzybów w domu i ogrodzie – 01.07.2023

Czy chcielibyście uprawiać grzyby w domu bądź w ogrodzie, ale nie wiecie jak się do tego zabrać? 
Może zdarzyło Wam się już zamówić gotowy zestaw z Internetu i zastanawiacie się czy za każdym razem trzeba kupować nowy, czy można to zrobić jakoś sprytniej?  

Zapraszamy na warsztaty, podczas których przybliżymy Wam świat grzybów. Poznacie to „trzecie królestwo” najpierw od strony teoretycznej – zaczniemy od zrozumienia, jak działa ich świat i czym różni się od świata roślin czy zwierząt. Następnie przejdziemy do praktyki myko edukacji, by każdy po ukończonych warsztatach samodzielnie mógł zabrać się za uprawę. 

Bloki programowe:

Część pierwsza – teoria królestwa grzybów oraz prezentacja materiałów do etapów rozrodu grzybni

W części wykładowej nie tylko wytłumaczymy te różnice, ale podamy wiele niezbędnych informacji dotyczących przepisów na pożywki i substraty, temperatury hodowli, rodzaje ziarna itp., które wykorzystane będą w późniejszej praktyce.
Prosimy każdego z uczestników o zabranie ze sobą notesu i zachęcamy do zadawania pytań. 

Wybrane aspekty, które będą poruszane podczas części teoretycznej: 

  1. Czym są grzyby? Jak się rozmnażają, czego im do życia potrzeba. Co łączy je w tych aspektach ze światem roślin i zwierząt?
  2. Na jakie rodzaje dzielą się grzyby. Czym są saprotrofy, symbionty i pasożyty, oraz w jaki sposób uprawiać każdy z tych typów w domowych warunkach?
  3. Skąd wziąć grzybnię i czym jest spore print. Jak klonować grzyby oraz zbierać z nich zarodniki? Czym są liquid culture oraz płytka Petriego z agarem?
  4. Jak przebiega proces hodowli grzyba „od zarodnika do owocnika”, czyli 4 kroki w drodze życia grzyba prowadzące do pysznych, obfitych zbiorów?
  5. Jak robić z grzybni lecznicze ekstrakty w wielu różnych wydaniach (i smakach!), używając tego, co w kuchni już zazwyczaj jest?

Po wykładzie każdy uczestnik będzie posiadał solidną podstawę wiedzy o procesie owocowania grzybni, jej wykorzystaniu i dalszej propagacji wraz z dokładnymi przepisami i wskazówkami do realizacji w warunkach domowych. 

Część Druga (praktyka myko edukacji, czyli ręce pełne grzybni): 

Stawiamy na jak największe zaangażowanie wszystkich uczestników w proces, by każdy mając odpowiednią wiedzę i doświadczenie samodzielnie mógł zabrać się za uprawę.  

  1. Jak poradzić sobie z zachowaniem sterylności przy uprawie grzybów nawet w garażu czy na ganku – domowe laboratorium oraz Still Air Box.
  2. Kilka przepisów na substrat do hodowli grzybów – w tym te z materiałów szeroko dostępnych (także w środowiskach miejskich) i przy tym całkowicie darmowych, oraz przepisy na substrat do grzybów medycznych i wykwintnych.
  3. Wykorzystanie boczniaków do zrobienia…boczniaków! Czyli jak klonować grzybnię przy pomocy szarego kartonu.
  4. .Użycie grzybni na ziarnie do samodzielnego wytworzenia grzybowych kiełbasek, czyli zaszczepianie pasteryzowanego substratu przy użyciu ziarna z grzybnią metodą lasagne (praktyka uczestników)
  5. Różne formy do owocowania grzybów i ich przygotowanie – wiadra i „grzybowe kiełbasy”.
  6. Jak rozpoznać sygnały które wysyła do nas owocnik. Kiedy brakuje mu świeżego powietrza, a kiedy wilgoci? Jakiej wody należy używać, a gdzie nie powinna trafić wcale?  Jak rozpoznać pleśń oraz inne pasożyty, po wystąpieniu których owocników nie powinno się już spożywać.
  7. Tworzenie grządki ogrodowej która będzie owocować przez rok lub dłużej wymagającej minimum uwagi.
  8. Dodatkowo o wielorakich zastosowaniach grzybni w domu, ogrodzie i permakulturze:
  • hodowla grzybni na pniakach , 
  • oczyszczanie gleby i zwiększanie plonów warzywnych „ogrodowym gigantem”.

 

 

Prowadzący

– Natan z Myk Myk Edukacja

Mam na imię Natan i fascynuję się wszystkim co żyje – choć najbliższą relację mam z ludźmi i grzybami, którym to właśnie poświęciłem większość dorosłego życia. Moim największym talentem jest podobno przedstawianie zawiłych procesów w prosty i ciekawy sposób, a przelewanie pasji w głowy ciekawskich słuchaczy tym, co napędzą mnie najbardziej.  

Gdy dekadę temu na własnej skórze przekonałem się o potencjale, który niesie tak przez nas niezrozumiane królestwo grzybów – postanowiłem zgłębiać temat w każdym dostępnym mi źrodle, a to co odkryłem przerosło moje najśmielsze oczekiwania. Zachwycony ich potencjałem zarówno w codziennej diecie, leczeniu ciała i umysłu, permakulturze, a nawet budownictwie rzuciłem dotychczasowe życie, by przekazywać sekrety drzemiące we wszechobecnej sieci pradawnej grzybni tak, by mogła zagościć i w Waszych domach i ogrodach.

 

Harmonogram

Blok pierwszy 9:00-13:00 (z przerwą kawową)od zrozumienia królestwa grzybów po praktykę hodowli w warunkach domowych

Żeby umieć uprawiać grzyby, trzeba przede wszystkim zrozumieć, jak żyją i co łączy je z potrzebami innych istot tej planety. Dlatego zaczniemy od omówienia:

  1. Co łączy grzyby ze światem ludzi I zwierząt. Jakie potrzeby muszą być spełnione do ich prawidłowego wzrostu na etapie rozrostu grzybni oraz przy owocowaniu.
  2. Typy grzybów ze względu na relację z żywicielem. Czy wszystkie grzyby da się hodować?
  3. Droga od zarodnika do owocnika, czyli pełen schemat cyklu życiowego grzybów wydających owocniki, a w nim:
  • jak zbierać zarodniki z grzybów i wykorzystać je do dalszej hodowli (teoria plus pokaz), zdejmowania zrzutu zarodników – spore print, używania szalek Petriego do czyszczenia i przechowywania żywych kultur grzybni nawet przez dziesięciolecia!
  • zaszczepianie spreparowanego ziarna grzybnią w płynie (praktyka uczestników) oraz dalsze wytyczne do opiekni nad grzybnią, którą uczestnicy zabiorą do domu (gatunek pierwszy),
  • ziarno do balotu czyli bulkowanie oraz prowokowanie grzybni do owocowania.

13:00 – 14:00 – godzinka przerwy na obiad i kawkę

Blok drugi 14:00-16:00 – idziemy w pole!

Tutaj czeka nas dużo praktyki, pomysłów wykorzystania dostępnych nam zasobów oraz trzymania rąk w grzybni, czyli formowanie podłoża do hodowli grzybów w środowiskach miejskich oraz wiejskich. W tej części dowiecie się na czym grzyby można hodować, jak to robić całkowicie za darmo, wkładając jedynie serce i czas! Będą przepisy i techniki upraw z fusów po kawie, słomy, a nawet szarego kartonu. Każdy przygotuje swoje własne wiaderko lub “kiełbasę” boczniakową, która odpowiednio zadbana po powrocie zrodzi przepiękne plony!
Oprócz nauczycie się jak klonować grzyby na kartonie tak, by nasze uprawy umiejętnie trwały w nieskończoność.

16:00 – przerwa na kawkę + czas na osobiste pytania i dodatkowe wyjaśnienia

16:30 – 19:00 – ogrodowe akcje, czyli grzybowe grządki, pniaki i międzygatunkowa współpraca a

  1. Jak założyć grzybową grządkę w ogrodzie, która oprócz własnych plonów zwiększy i te grzybowe – na przykładzie boczniaka ostrygowatego. Poprawa jakości gleby przy użyciu “Ogrodowego gigatna”, czyli pierścieniaka uprawnego.
  2. Szczepienie pniaków za pomocą kołków oraz trocin – kiedy ściąć i jak przygotować pniaki, by plony zbierać przez kilka lat.

20:30 – Ognisko! Mykorozmowy i celebracja wydarzenia

Każdy z uczestników otrzyma na zakończenie warsztatu: 

  • Słoik z grzybnią na ziarnie (gatunek grzyba nr.1) – jest to zaczyn, przy pomocy którego można rozpocząć samodzielną uprawę na substracie o 20 krotnie większej masie niż ziarno (czyli ok.10kg).
  • Woreczek z wodorotlenkiem wapnia, umożliwiający pasteryzację słomy na zimno i służący prostej hodowli boczniaków.
  • Grzybową „kiełbasę” czyli gotową do wypuszczenia grzybów kolumnę zaszczepioną boczniakiem ostrygowatym, która w przeciągu następnych tygodni wyda obfite plony.

 

Dla pasjonatów od pierwszego wejrzenia przygotujemy do nabycia zestawy do samodzielnego przejścia przez uprawę od A-Z, płytki z agarem, tak a także przerośnięte ziarno i gotowe do owocowania torby. Innymi słowy wszystkie cuda potrzebne zarówno w amatorskiej, jak bardziej eksperymentalnej przygodzie. 

 

Cena: 380zł 

 

 

W razie pytań prosimy o kontakt:

Daniel Pacek
mail: daniel.pacek@campusbemke.pl
tel: +48 887 772 750

 

 

 

 

 

 

Zapisz się na newsletter