WARZYWA DLA CAŁEJ RODZINY

WARZYWA DLA CAŁEJ RODZINY

EFEKTYWNA UPRAWA WARZYW NA OGRANICZONYM TERENIE.

Każdy, kto choć raz próbował swoich sił w uprawie warzyw, wie, że choć plony dają satysfakcję, nie jest łatwo wyżywić się tylko z ogrodu. Ostatni z cyklu jesiennych warsztatów z FarmLabem odpowiada na pytanie jak zaplanować uprawy i zwiększyć plony, by stały się one głównym źródłem warzyw dla naszych rodzin, a nie tylko dodatkiem. 

System no- till (bez przekopywania) pozytywnie wpływa na strukturę gleby i życie glebowe, a tym samym wydajność upraw i jakość plonów, przy jednoczesnym ograniczeniu pracy, jaką musimy włożyć w prowadzenie ogrodu.

Na warsztatach, pod okiem wieloletnich praktyków, od podstaw zbudujemy grządkę w systemie no-dig i obsiejemy ją. Poznamy narzędzia, które znacznie przyspieszają ogrodowe prace, zapoznamy się z procesem produkcji zdrowych, silnych rozsad i dowiemy się jak rozplanować siewy i zbiory na cały sezon wegetacyjny, by jak najdłużej cieszyć się własnymi warzywami. 

Warsztaty poprowadzą Magda i Filip Partyka – rolnicy regeneratywni, właściciele gospodarstwa Green Leaf.

Na warsztatach:

  • zapoznasz się z technologią no-till i od podstaw założysz grządkę w tym systemie,
  • użyjesz narzędzi, które przyspieszą i ułatwią Twoją pracę w ogrodzie oraz dowiesz się gdzie je nabyć lub jak je stworzyć, 
  • dowiesz się jak zaplanować układ ogrodu, tak by zwiększyć efektywność swojej pracy,
  • prześledzisz proces produkcji warzyw od nasiona do zbiorów, na podstawie działania gospodarstwa Green Leaf,
  • zapoznasz się z niezbędną infrastrukturą do intensywnej uprawy warzyw.

Magda i Filip opowiedzą również o:

  • tworzeniu całoroczneo planu zasiewów i zbiorów,
  • sposobach przyspieszania terminu pierwszych zbiorów i wydłużania sezonu wegetacyjnego, 
  • zasadach projektowania ogrodu i infrastruktury wspierającej,
  • swoim modelu biznesowym i formach sprzedaży plonów.

Filip i Magda od roku 2016 prowadzą biointensywny ogród, który obecnie zajmuje powierzchnię jedynie 30 arów, a sprzedaż plonów stanowi główną część ich dochodów. Dostarczają oni bogate paczki warzywne do około 65 klientów tygodniowo, przez 24 tygodnie w roku, od maja do końca października. Sami korzystają z plonów jeszcze dłużej. Dowiedz się jak i Ty możesz cieszyć się świeżymi, zdrowymi warzywami z własnego ogrodu przez cały sezon!

O prowadzących:

Filip Partykamgr inż. techniki rolniczej i leśnej i Magda Partyka – mgr inż. ogrodnictwa: rolnicy regeneratywni, właściciele gospodarstwa regeneratywnego Green Leaf, w ramach którego prowadzą ogród warzywny, hodują brojlery i kury nioski. Twórcy cieszącego się dużą popularnością kursu “Jak założyć i prowadzić małe dochodowe gospodarstwo regeneratywne”.  Pasjonaci projektowania środowiska z wykorzystaniem zasad permakultury i prac P.A. Yeomansa. Filip jest absolwentem kursów organizowanych przez Jeana- Martina Fortiera, Richarda Perkinsa, Marka Sheparda oraz Darrena Doherty’ego. 

Więcej informacji na temat gospodarstwa Magdy i Filipa znajdziesz na stronach:

https://www.facebook.com/greenleafGRKakolewice

https://www.youtube.com/@filippartyka1816

Harmonogram warsztatów:

9:00- 11:00 Tworzenie projektu ogrodu:

  • podstawy projektowania oparte na skali P.A. Yeomans’a,
  • niezbędne dane i informacje,
  • ergonomia w ogrodzie wg Bena Hartmana (Lean Farming).

11:30- 13:00 Przygotowanie terenu do pierwszego sezonu wegetacyjnego:

  • omówienie technologii no-till oraz low-till,
  • praktyczne wykorzystanie, folii rolniczych, kompostów, zrębki,
  • produkcja rozsad,
  • specyfika uprawy poszczególnych gatunków,
  • przyspieszani sezonu wegetacyjnego,
  • wydłużenie sezonu wegetacyjnego.

13:00- 14:00 Obiad

14:00- 16:00 Praktyka polowa:

  • zakładanie grządki w systemie no-till od podstaw,
  • dobór oraz wykorzystanie dostępnych na rynku polskim narzędzi. 

16:30 – 18:00 Planowanie siewów i zbiorów

18:00 Ognisko, sesja pytań i odpowiedzi, zakończenie warsztatów

Zapisz się na newsletter